V odovzdávaní zážitkov pokračujeme. Najlepšia junior baristka za rok 2017 prekonala 10 000 kilometrov, aby si užila svoju výhru v Brazílii. S ďalšími ocenenými sme tento krát precestovali takmer 1000 kilometrov do nemeckého ,,mesta štvorcov“ Mannheimu.
8. august sa stal prvým dňom získavania nezabudnuteľných zážitkov pre druhého a tretieho najlepšieho baristu súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2017. Šimon Petrík z SSOŠ Mladosť Prešov a Zuzana Kubalová z HA Žilina si spolu s tímom Academy of Coffee užili plnohodnotné dni spoznávania nemeckej kultúry pitia i prípravy kávy.
Prvá večerná prechádzka kľukatými uličkami nás priviedla až do srdca Mannheimu, k nádherne vysvietenej a osviežujúcej fontáne ,, Wasserturm“. Tento skvost a pýcha mesta s výškou 60 metrov a kapacitou vody 2000 litrov slúžila kedysi ako nádrž s pitnou vodou pre celé mesto. Dnes so svojimi siedmymi formáciami vodnej show patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické atrakcie.
Najväčšie nemecké školiace stredisko nielen pre baristov nás privítalo v druhý deň nášho výletu. Coffee Consulate je okrem vzdelávacej inštitúcie aj výskumné pracovisko, na čele ktorého stojí jeho zakladateľ lekár, cofeológ a odborný garant Academy of Coffee, Dr. Steffen Schwarz. Obrovské sklady zelených kávovníkových zŕn, 2kg a 10kg pražiace linky či historické baristické pomôcky a zariadenia na prípravu kávových nápojov bola prvá časť prehliadky. V druhej časti skúmania priestorov sme mali možnosť vidieť jedinečné výrobky i nábytok, ktoré zdobili každú miestnosť. Ich jedinečnosť spočívala z materiálu, z ktorého boli vyrobené. Počuli ste už o dreve z kávovníkov? My áno, ba dokonca sme ho aj mohli vidieť či sa ho dotknúť. Počas prehliadky sme si vypočuli zaujímavé prednášky z histórie jednotlivých zariadení na prípravu kávy. Prvá ranná káva, ktorú sme si naozaj vychutnali bola z historického 75-ročného stroja, ktorý svojim vzhľadom, ale i kvalitou pripravenej kávy neodrážal svoj vek.
Keďže naši víťazi sú ozajstní kávičkári, jedna káva im nestačila. Tím Coffee Consulate pripravil pre nás profesionálny cupping, v ktorom sme chute výberových káv oddegustovali ako ozajstní profesionáli. Pred samotnou ochutnávkou sme spoznali všetky pravidlá, ktoré treba dodržiavať, aby sme v kávach cítili všetky jej chute a arómy. To, že káva ich má takmer 1500 sme sa presvedčili na vlastnom jazyku. Sŕkanie, vypľúvanie, premývanie i prehĺtanie najlepších odrôd z Brazílie a Mexika ukončilo naše kávové dobrodružstvo so skvelými ľuďmi z Coffee Consulate.
Kávy nie je nikdy dosť. Presunuli sme sa opäť do centra mesta. Okrem osvieženia sa už v spomínanej fontáne ,, Wasserturm“, sme sa osviežili aj kávou. Tento krát však studenou. Prípravu Cold brew, ale i iné sme si dopriali v najprestížnejších coffe shopoch Mannheimu, Helder & Leeuwen a Café Brue.
Nabudení zážitkami a kofeínom sme pokračovali v Čechách. Na tretí deň sme sa presunuli do mesta Plzeň. Navštívili sme pražiareň kávy spojenú s malou kaviarničkou Orient Coffee. Majiteľom je náš priateľ a veľký odborník Goran Jozič. Okrem príjemnej a odbornej obsluhy nás očarila vôňa orientu. Spoznali sme tajomstvá pravej prípravy kávy v džezve. Jej výraznú a príjemnú chuť sme mali na jazyku ešte veľmi dlho.
Aby sme kávu len neochutnávali, poslednou zastávkou bolo centrum kávy Jablum so sídlom v Prahe. Spoluzakladateľom je náš ďalší priateľ Petr Nývlt. Cieľom centra je ponúknuť milovníkom kávy na jednom mieste všetko čo súvisí s jej prípravou. Prezreli sme si priestory s obrovským sortimentom domácich automatických aj profesionálnych kávovarov rôznych značiek. Nechýbali ani moderné a profesionálne pražiace linky, či iné pomôcky na prípravu kávy.
A aký význam mala cesta do najväčšieho školiaceho strediska v Nemecku pre našich víťazov?
Šimon Petrík, SSOŠ Mladosť Prešov
,,Tento výlet prekročil všetky moje očakávania. Boli to tri dni plné kávy a získavania nových, zaujímavých informácii. Najväčším zážitkom bola návšteva školiaceho strediska Coffee Consulate, kde nás sprevádzal úžasný lektor Julien. Ako prvé ma zaujalo zariadenie interiéru, ktoré bolo zhotovené z kávovníkového dreva. Nasledovala prehliadka budovy, skladov plných kávy i pražiarne. Po prehliadke budovy nám profesionálny tím Coffee Consulate pripravil ochutnávku a prezentáciu rôznych druhov káv. Následne nám Julien predviedol krásne moderné i historické kávovary. Zaujal ma najmä 75- ročný kávovar, ktorý bol stále funkčný. Bolo to naozaj veľmi inšpiratívne a som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tohto výletu. Takéto zážitky a skúsenosti človeka obohacujú a rozvíjajú. Ja mám svoje krédo, že v živote treba vyskúšať všetko. A možno aj práve vďaka nemu som získal tento zážitok, ktorý vo mne zostane navždy. Ďakujem Academy of Coffee, za to, čo robia pre mladých ľudí. Taktiež by som chcel poďakovať svojej škole a p.Mikolajovej, úžasnej pani majsterke, ktorá to všetko odštartovala.“
Zuzana Kubalová, HA Žilina
,,Výlet do školiaceho centra v Nemecku bol pre mňa úžasný zážitok. Nikdy som si nemyslela, že existujú na svete takí “kávoví maniaci”. Spoznala som krásne nemecké mesto a netradičné coffees hopy. Dokonca som ani netušila, že existuje nábytok z kávovníkového dreva. Najväčším zážitkom bol pre mňa profesionálny cupping výberových káv, ktorý sme absolvovali priamo v školiacom stredisku. Vďaka súťaži ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior som spoznala úžasných ľudí, ktorí milujú kávu a chcú aby aj ostatní ľudia vedeli, ako chutí DOBRÁ káva. Vďaka týmto súťažiam a zážitkom, ktoré som aj ja absolvovala môže človek spoznať a získať priateľov na celý život. Ďakujem mojej škole a jej vedeniu, za to, že mi umožnila zúčastniť týchto súťaží. Najväčšia moja vďaka patrí majsterke p. Hluchej, ktorá bola pre mňa obrovskou oporou a spolužiačke, kamarátke Alexandre Michálkovej, ktorá ma do celej súťaže “donútila” ísť. Bez nej by som sa neodvážila súťažiť a nezažila tieto krásne chvíle.“
Mannheim, Plzeň, Praha. Množstvo nezabudnuteľných zážitkov, množstvo kvalitnej kávy a množstvo nových priateľov. Aj toto ponúka pre mladých baristov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior.
Stačí len chcieť a byť tým najlepším. Ďakujeme všetkým partnerom súťaže, vďaka ktorým môžeme motivovať juniorov byť tými najlepšími v tom, čo ich baví.