Profesionálni baristi dokázali, že kvalitnú a dobre vyzerajúcu kávu si viete pripraviť aj doma! Latte Art Show na festivale Káva, čaj, čokoláda v Borry Malle. Akreditované školiace stredisko Academy of Coffee vám aj tento krát prinieslo návod ako na to. V spolupráci so slovenskou rodinnou pražiarňou kávovníkových zŕn Coffee VERONIA a spoločnosťou Cätler sa aj tento rok na výstave KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA TRADIČNE/ NETRADIČNE podarilo priblížiť baristiku naozaj netradične.
KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA – TRADIČNE, NETRADIČNE
Samotná tohtoročná výstava sa niesla v duchu netradičnosti, a síce, organizátori sa rozhodli vytvoriť najväčšiu kaviareň v Bratislave. Pri príležitosti 2. narodenín obchodného centra Borry Mall Lamač sa z výzvy stala skutočnosť. V dňoch 12. a 13. novembra sa tu sústredili vône kvalitných káv, čokolád i čajov.
Latte Art Show
V netradičnosti sme pokračovali aj my. Deväť profesionálnych baristov sa spojilo a prišli 13. novembra ukázať svoje kvality v „domácej“ Latte art show. Domáca bola nielen super nálada medzi baristami, no najmä príprava rôznych vzorov v cappuccine. Baristi si zmerali sily v kreslení mliečnou penou do espressa pomocou domácich pákových strojov od spoločnosti Cätler.
Pestrosť vzorov bola zabezpečená. Náhodný výber rozhodoval o súťažnom vzore. Diváci tak mali možnosť vidieť od baristov vzory ako medveď, slon, indián, drak, labuť, srdce v srdci, obrátené dva vzory v jednej šálke a mnohé iné. Najväčším lákadlom pre divákov bola však zvedavosť ako sa baristi popasujú s výzvou prípravy na domácich kávovaroch od spoločnosti Cätler. Spoločne ukázali a dokázali, že na Slovensku máme veľa kvalitných ľudí, pre ktorých je práca radosťou, ktorú chcú a aj posúvajú iným ľudom.
Kto teda ukázal svoje najlepšie kvality na domácich pákových strojoch Cätler?
1.miesto: Vladimír Koč
2.miesto: Jully Krescánková
3.miesto: Filip Tudor
A keďže sa Vladkovi tak darilo, svoje zručnosti bude môcť aj naďalej zlepšovať na svojej výhre a to domácom pákovom stroji od spoločnosti Cätler. Jullka a Filip si spoločne odniesli hodnotné ceny od spoločnosti Academy of Coffee a Coffee VERONIA v hodnote 300 €. Všetci traja víťazi sa budú môcť vzdelávať v oblasti sveta kávy aj naďalej vďaka knihe od Jozefa Augustína „U kávy, o káve a kávovinách“ s čestným venovaním a vlastnoručným podpisom. Ani jeden barista však neodchádzal na prázdno.
Po skončení Latte art show sa baristi venovali divákom. Po dobu jednej hodiny si mohli malí, aj veľkí vyskúšať prácu s domácimi pákovými kávovarmi od spoločnosti Cätler a verím, že aj vďaka tejto skúsenosti máte o výbere jedného darčeka pod stromček menej.
A ako sa našim baristom vlastne pracovalo? Prečítajte si ich názory a postrehy.
Vladimír Koč
„Každá jedna súťaž je pre mňa jedno veľké stretnutie s priateľmi a ľuďmi, ktorých baví to čo nás všetkých a to je káva. Vždy sa stretneme po dlhej dobe a každý z nás si má čo povedať. Latte art show na domácich pákových strojoch Cätler bola o niečo viacej motivujúca, nakoľko ja sám som bol zvedavý, či sa moja baristika dá uplatniť aj doma. Bol som veľmi milo prekvapený, že sa to dá. Trvá to síce trošku dlhšie ale výsledok je veľmi podobný profesionálnym pákovým strojom v prevádzkach.”
Tadeáš Tauchin
„K prihláseniu do súťaže Latte art show Bory Mall Bratislava ma motivovala radosť so stretnutia baristickej komunity. Súťaž bola ako vždy zaujímavá a zábavná. Vďaka domácim kávovarom spoločnosti Cätler bola iná. Domáci pákový stroj ma prekvapil jednak kvalitou prevedenia a veľmi slušným espressom a mliečnou mikropenou, ktorej príprava trvala síce dlhšie avšak kvalitatívne sa veľmi priblížila tej z profesionálnych pákových strojov. Na doma je to super vec.“
Vladimír Kmec
„Do Latte art show som sa prihlásil najmä kvôli novej skúsenosti prípravy kvalitnej kávy na domácich pákových strojoch od spoločnosti Cätler. Je čas predvianočný a už pár rokov sa opakuje, že sa ma známi pýtajú, aký kávovar im odporúčam na doma. Hoci sa mne osobne v súťaži nepodarilo ukázať nič dokonalé, hodnotím celú show i prácu na týchto strojoch veľmi pozitívne. Zažili sme množstvo zábavy a najmä dobrú organizáciu. Už viem aký kávovar budem odporúčať mojim známym.”
Šimon Janík
„Na súťaž som sa prihlásil z dôvod,u že rád skúšam nové veci a keď som videl, že budeme súťažiť na domácich kávovaroch Cätler, povedal som si prečo nie. Stroje sú malé a ľahučké čomu dávam plus, pretože nezaberú v domácnosti veľa miesta. Tryska na spevňovanie mlieka je dosť citlivá na zmeny polohy pri šľahaní, a ako mínus vidím čas šľahania ktorý je podľa mňa dosť dlhý, ale zase na druhej strane výsledok je až prekvapujúco dobrý. Bol som očarený že aj na domácich strojoch sa dá takto kvalitne našľahať pena na cappuccino. Páči sa mi šikovný úložný priestor na tamper a jednoduché ovládanie.“
Počas celej výstavy prebiehali degustácie rôznych druhov káv, čokolád i čajov. V stánku Coffee VERONIA to nebolo inak. Oba výstavné dni patrili degustácii káv od našich farmárov z Mexika, Brazílie, Indie a Salvádoru. Kávy boli pripravované pomocou typických domácich pomocníkov na prípravu kávy ako French Press, Chemex, V60. Rôznorodosť krajín, odrôd či prípravy sa podpísalo na pestrosti chutí, ktoré mali možnosť návštevníci porovnávať.
Sme veľmi radi, že sa organizátorom KÁVA, ČAJ, ČOKOLÁDA – TRADIČNE, NETRADIČNE vydaril aj tento ročník na výbornú. Bez Vás, ľudí, by to však nemalo význam.
Tešíme sa na ďalšie stretnutie s každým jedným z vás. Ste pre nás motiváciou stále ísť vpred. Ďakujeme!