Aj na tohtoročnej výstave Danubius Gastro v priestoroch výstaviska Incheba Bratislava nesmela chýbať omamná vôňa čerstvo praženého kávovníkového zrna, či profesionalita a odbornosť osobností kávového Slovenska.
Danubius Gastro
Vďaka súdržnosti a priateľstvám slovenských pražiarní, baristov či výrobcov kávovarov sa podarilo opäť vytvoriť miesto plné pohody a radosti. Tým miestom bolo ,,Kávové mestečko“. V dňoch od 26.1.2017 do 29.1.2017 sa na výstave Danubius Gastro stretla zdravá konkurencia skvelých ľudí.
Okrem prezentácie, predaja či uvedenia nových výrobkov na trh bol hlavný bod programu všetkým jasný. Komunikácia s návštevníkmi sa stala každodennou prioritou všetkých vystavovateľov. Vďaka ich skvelej nálade sa atmosféra veľmi rýchlo preniesla aj na ľudí, a tak okrem výbornej kávy ste sa mohli dozvedieť aj čosi viac zo života kávovníka, či zo sveta kávy.
Kávové mestečko
Káva spája ľudí a „Kávové mestečko“ bolo aj tento rok toho dôkazom.
Academy of Coffee, akreditované školiace stredisko, pripravilo počas celej výstavy program, ktorý bol zameraný na odbornosť, motiváciu, ale i zábavu.
26. 1. 2017 – Certifikácia nádejných baristov
V tomto čase si mohol prísť ktokoľvek vyskúšať nastavenie mlynčeka. V prípade, že sa to dotyčnému za stanovený čas podarilo a výsledné espresso spĺňalo normy kvality, získal certifikát Academy of Coffee. Okrem certifikácie prebiehal tréning mladých baristov pred prvým kolom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2017. Súťaž je organizovaná baristickou sekciou SkBA pod vedením akreditovaného školiaceho strediska Academy of Coffee.
„SLOVAK BARISTA CUP“ junior
27. 1. 2017 – Odštartovanie prvého kola baristickej súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2017
Dvoch majstrov súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ v kategórii junior už máme a nastal čas dať priestor ďalšiemu. Počas celého výstavného dňa prebiehalo prvé kolo baristickej súťaže. Spoločne odsúťažilo 19 súťažiacich z 9 odborných škôl a hotelových akadémii Slovenskej republiky. Súťažilo sa tradične v nastavovaní mlynčeka a v príprave dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého základom musela byť káva. Časový limit a odborná komisia bola neúprosná a tak najlepší nemohli byť všetci.
Na prvých troch miestach a teda najväčší možný bodový zisk získali:
1.miesto – Terézia Valjentová,
Hotelová akadémie Ľ. Wintera Piešťany
2.miesto – Alexandra Michálková,
Hotelová akadémia Žilina
3.miesto – Michaela Valentová,
Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Špeciálne ceny obsadili:
Cenu za „Najlepší voľný nápoj“:
Alexandra Michálková, Hotelová akadémia Žilina
Cenu za „Najlepšiu techniku“:
Alexandra Michálková, Hotelová akadémia Žilina
Cenu za „Najlepšiu techniku mlynčeka“:
Terézia Valjentová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Prvé body za hlavnou výhrou a to fakultatívnym pobytom na kávovníkovej plantáži nášho partnera a priateľa v Brazílii sú už rozdané. Ďalšie body však na súťažiacich čakajú. Už 9. februára 2017 v spolupráci s Hotelovou akadémiou J. Andraščíka v Bardejove odštartujeme druhé kolo.