Akreditované školiace stredisko pre baristov | Kávová kultúra | Vzdelávanie

Afrika – Hornatá krajina pokrytá kávovníkmi

Afrika – Hornatá krajina pokrytá kávovníkmi. Africké štáty ako Etiópia, Keňa, Malawi či Rwanda nepochybne patria  do hľadáčika všetkých milovníkov kávy. Avšak neprebádaná Tanzánia sa vyznačuje nielen najpočetnejšími druhmi zvieracieho sveta ale i chuťovo špecifickými odrodami kávovníkov.

Tanzánia

Tanzánia má bohatú históriu. Svedčia o tom ruiny najmä zo 14. storočia, ktoré sa nachádzajú pozdĺž celého pobrežia. V súčasnosti tu žije 48 miliónov ľudí a jej rozloha je takmer 20 – násobne väčšia ako rozloha Slovenska. Krajina je najviac závislá na poľnohospodárstve a úroveň života samotných obyvateľov závisí vo veľkej miere od pestovania kávovníkov. Celkovo Tanzánia patrí medzi dvadsať najväčších krajín, kde sa kávovníky pestujú. Dominuje pestovanie druhu Coffea Arabica, nájdete však aj pár políčok s Coffea Canephora. Ak si predstavujte usporiadané plantáže s kávovníkmi nasadenými v rovnakej vzdialenosti od seba a dostupným terénom, mýlite sa. Väčšine kávovníkov je divo rastúcich a nachádzajúcich sa v pralesoch. 

Najväčšia pestovateľská oblasť je na severe, okolo horského masívu Kilimadžáro a chránenej oblasti Ngorongoro v nadmorskej výške 1500m.n.m. – 1700m.n.m. Tieto oblasti ponúkajú najlepšie podmienky na stabilné pestovanie typických afrických odrôd.  Priemerná ročná produkcia sa pohybuje okolo 800 000 vriec, prevažne 60 kilogramových. 90% z produkcie tvoria najmä malé farmy chudobných pestovateľov. Aj napriek vysokej produkcii patria samotní pestovatelia medzi najchudobnejších obyvateľov a to hlavne z dôvodu, že ich ceny sú regulované štátom.

Farmári v Tanzánii žijú bok po boku so zvieratami. Práve preto sa okrem klasických problémov, s ktorými sa stretávajú aj ich kolegovia z iných krajín, musia pasovať aj s delením sa o svoje plantáže a úrodu s chránenými miestnymi zvieratami. Kávovníky pre svoj zdravý rast a kvalitnú úrodu potrebujú pravidelnú vlahu. Aj napriek tomu, že sa bavíme o Afrike, pestovatelia prišli na spôsob ako pravidelne zásobovať svoje farmy vodou. Prevažne sa jedná o vodu z okolitých riek, jazier ale i bahnísk. Zdroje vody sú však vzácne a nie vždy ľahko dostupné. 

Zvieratá ako slony, byvoly či antilopy vidia na plantážach nielen zdroj obživy ale i možnosť osvieženia sa či uhasenia smädu. Farmári tak nestrácajú len z ťažko získanej vody, ale i samotnú úrodu, pretože väčšina kávovníkov končí práve pod nohami spomínaných zvierat. Pre zachovanie pokoja v súžití medzi farmármi a zvieratami, väčšina z nich vytvára v okolí svojich fariem prírodné napájadlá. Okrem ochrany svojich fariem získavajú aj neopakovateľné zážitky pri pozorovaní hierarchie zvieracej ríše.

Južne od rovníka je klíma tropická. V rozmedzí od októbra do apríla prichádzajú horúce dni, chladné noci a dve obdobia dažďa. Dozrievanie čerešní je tak pomalšie, čo dodáva kávam z tejto oblasti iný charakter. Príjemná acidita, kvetové tóny i prenikavá chuť čučoriedok sú toho dôkazom. V porovnaní s ostatnými africkými štátmi, farmári v Tanzánii pestujú prevažne rovnaké odrody. Ich farmy sú malé a ich jedinými zamestnancami sú rodinní príslušníci. 

Väčšina prác od sadenia, cez zbery až po triedenie sú vykonávane ručne. Samotní majitelia fariem tak nemajú čas ani financie na experimentovanie s novými odrodami. Avšak dopyt a generačné rozdiely na jednotlivých farmách primäli niektorých z nich viac sa vzdelávať a tým aj čiastočne modernizovať postupy pri výsadbe, zberoch, spracovaniach i celkovej starostlivosti o kávovníky.

Poďme spoločne nazrieť do známejšej strany Afriky. Predstavme si najpopulárnejšie a aj na Slovensku známe africké pestovateľské krajiny, ktoré vynikajú nielen svojou rozmanitosťou chut

Etiópia

Etiópia

Je považovaná za pravlasť kávovníkov. Dodnes tu nájdeme aj divo rastúce kávovníky v prirodzených podmienkach s minimálnym zásahom človeka. Etiópia patrí medzi top krajiny produkujúcich tie najkvalitnejšie kávovníkové zrná a najväčšiu pestovateľskú oblasť pre odrody Coffea Arabica z celého afrického kontinentu. Kávy z tejto oblasti sú aciditné s vínovým až korenistým nádychom. Avšak veľkou konkurenciou kávovníkom sa stáva droga Kát. Množstvo malých fariem zaniká, kávovníky sa ničia a vytrhávajú. Kávovníkové plantáže sa nahrádzajú poľami obsypanými kríkmi spomínanej drogy.

Tradičným rituálom je etiópska príprava kávy. Zelené kávovníkové zrná sa upražia nad otvoreným ohňom na železnej panvici. Následne sa v drviči (mažiari) rozdrvia na prach. V ohnisku s dreveným uhlím sa zohreje voda v typickej etiópskej kanvici z keramiky. Hneď ako sa voda začína zohrievať, pridajú sa na prach rozdrvené kávovníkové zrná a čaká sa, kým káva nezovrie. Po zovretí sa pomaly a z veľkej výšky nalieva do miniatúrnych šálok. Výška nalievania sa pravidelne strieda. Práve nalievanie je najdôležitejším aktom celej prípravy etiópskej kávy. Po rozliatí prvej kávy všetkým účastníkom tohto rituálu sa kanvica doplní vodou a tento postup sa opakuje ešte dva krát. Kávu pripravuje zásadne vždy hostiteľ ako prejav úcty a priateľstva.

Keňa

Pestovanie kávovníkov v tejto krajine bolo spropagované aj vďaka  Hollywoodskemu filmu ,,Spomienky na Afriku“, kde si hlavnú postavu, majiteľku kávovníkovej farmy, zahrala Meryl Streep. Medzi kávovými gurmánmi dominuje najmä kenská káva z vysoko položených plantáží. Dominuje pestovanie Coffea Arabica a kávový priemysel je výrazne podporovaný vládou. Dôkazom čoho sú zákony zakazujúce kávovníky vytrhávať, poškodzovať ba dokonca likvidovať celé kávovníkové plantáže. Okrem vlády pomáha farmárom spoločnosť Coffee Board of Kenya, ktorá analyzuje a hodnotí jednotlivé odrody. Následne sprostredkováva samotný obchod medzi farmármi a ich odberateľmi.

Burundi

Káva sa tu pestuje od roku 1930. V súčasnosti patrí kávový priemysel v tejto oblasti medzi najrozvinutejší z celej Afriky. Pestuje sa tu najmä Coffea Arabica v nadmorskej výške 1500 – 2000 metrov nad morom. 10% z celkovej produkcie sú odrody kávovníka Coffea Canephora, ktoré sa pestujú v nadmorskej výške 800 metrov nad morom.

Malawi

Jedna z najmenších afrických pestovateľských oblastí. Dominuje pestovanie Coffea Canephora, konkrétne odrody Robusta. Surové kávovníkové sú rozpoznateľné už na prvý pohľad. Ich sfarbenie je svetlo modré. Kávy z Malawi sú typické horko sladkou chuťou čokolády prechádzajúcou do pikantnosti s nádychom tropického ovocia.

Rwanda

Hornatá krajina s rovníkovým podnebím. Pestujú sa tu najmä odrody Coffea Arabica. Chuť rwandských káv sa popisuje ako ,,trávnatá“ a to dôsledkom vlhkého tropického podnebia. Vysoká kvalita kávovníkových zŕn je podmienená pôdou, bohatou na živiny a tiež optimálnymi klimatickými podmienkami.

Zdroje:

Nemecký magazín Crema a Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD., Pri káve o káve a kávovinách, vydavateľstvo JOTA 2016

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ

Objednávateľ